Piano's gered!

Piano In De Openlucht

De afgelopen 20 jaar heeft onze firma een piano aan het Nova Scotia Federation koorkamp verhuurd. De piano is gepositioneerd op een open podium. Overgeleverd aan de elementen. Temperaturen van 10 C º 'snachts tot 25 C º tot 30 C º overdag en een hoge luchtvochtigheid van meer dan 80 % R.V. Het kamp gaat de hele maand augustus door en de piano dient elke zaterdagmorgen vóór 8 uur 's morgens gestemd te worden plus één uur rijden heen en terug. Als ik de piano stem moet het elke week ruim een kwart van een halve toon lager.
Verleden jaar heb ik besloten een piano met een Piano Life Saver te gebruiken. Systeem geïnstalleerd. Vandaag hebben we de piano net teruggebracht. De piano is niet gestemd sinds hij de winkel verliet. De piano was slechts 1,2 cents te laag. Dit heeft me de afgelopen 2 jaar vele vroege zaterdagochtenden bespaard.
Wayne Walker
Pianotechnicus
Nova Scotia, Canada

Tijdens De Overloedige Regen Zorgt “Het Systeem” Voor De Stemvastheid

Onlangs hebben we in Georgia regen en overstromingen van historische proporties gehad. In sommige gebieden 40 cm in minder dan 10 uur. Pianobezitters begonnen meteen te bellen met de vraag wat er gebeurd was met de stemming van hun piano en waarom de toetsen zo zwaar aansloegen of zelfs bleven kleven. Ik legde uit dat dat een gevolg was van de extreme vochtigheid. Daarentegen stonden de piano's waarin ik een Piano Life Saver Systeem had geïnstalleerd zo vast als een huis met zeer weinig of geen verandering in toonhoogte en geen vastgelopen toetsen. Een betere benaming voor het apparaat dan Life Saver is er niet want dat is ook echt wat het is. Ik heb deze systemen al meer dan 35 jaar geïnstalleerd en ik ben ervan overtuigd dat het de meest betaalbare en betrouwbare bescherming is die men ooit aan hun piano zou kunnen geven.
James Miller
James Miller Pianos
Gillsville, GA, VS

Oude Piano Een Nieuw Leven Ingeblazen

Twee jaar geleden wilde een klant van mij een Dampp-Chaser in haar spinet-piano geplaatst hebben. Het was het instrument uit haar kindertijd geweest en werd nu bespeeld door haar 11 jaar oude dochter. Ik had haar aangeraden naar een nieuwe piano uit te kijken omdat deze niet meer stemvast was, de stempenfrictie erg laag en de zangbodem bovendien gescheurd. Het moest vervangen worden.

De dochter des huizes is een zeer sentimenteel type die tranen met tuiten huilde bij de gedachte haar dierbare piano op te moeten geven. Haar moeder smeekte mij dus een Dampp-Chaser systeem erin te installeren. Uiteindelijk stemde ik er onder voorwaarde mee in en zei dat ik niet kon garanderen dat het genoeg zou helpen. Zes maanden later, na het installeren van Het Systeem voor (staande) piano's was het verschil verbazingwekkend. Niet alleen was het beter te stemmen dan ik ooit voor elkaar gekregen had maar ook de scheur in de zangbodem had zich gedicht. Nu, twee jaar later ben ik nog steeds blij met de piano's vooruitgang. Het was een uitgelezen voorbeeld voor mij het belang van het Dampp-Chaser Systeem in te zien, ongeacht de leeftijd van een piano.
Sue Armstrong, RPT
New Milford, CT, VS

Piano Van Arizona Naar Het Strand Verhuisd

Het gaat hier om een Baldwin-vleugel, type M, die na zijn hele leven in Arizona te hebben doorgebracht, naar Pawleys Island SC, VS, is verhuisd. Ik zei tegen de eigenaren dat ze vanwege de enorme verschillen in luchtvochtigheid tussen Arizona en SC, vanaf de eerste dag een compleet Dampp-Chaser Systeem moesten laten installeren. Zij wachtten 6 maanden nadat ik hen een geschriftelijk voorstel had gedaan en regelmatig contact met hen had geprobeerd te krijgen. Toen ze mij in maart 2007, 6 á 7 maanden nadat het naar SC gebracht was, uiteindelijk belden, kon ik mijn ogen niet geloven in wat voor een staat het verkeerde. De stempennen in de bovenste octaven waren bijna geheel uit het stemblok omhoog gekomen zodat de helft van de spoed zichtbaar was. Snaarwindingen hadden losgelaten. De baskant was zó gezakt dat wanneer je vanaf A 0 (A subcontra-octaaf) omhoog ging de noten lager en lager werden. Een scheur in de zangbodem was wijder geworden.

Ik installeerde een complete Dampp-Chaser met een bevochtiger en een Undercover. Ik sloeg de stempennen terug in het blok (natuurlijk gesteund door stembloksteunen) spande de snaren en windingen aan en egaliseerde ze (gebruik makend van een moment-ringlichter), trok de toonhoogte op, etcetera. Het Systeem zorgde voor de verbeteringen die er toe doen: de stempenfrictie is goed gebleven, de bassnaren zijn stabiel en blijven mooi op toon, de toetsen en het mechaniek lopen niet zwaar en de scheur in de zangbodem heeft zich gedicht. Bij mijn bezoek in juli 2009 was de toonhoogte dichtbij de 440 Herz, slecht één cent te hoog (Sanderson Accu-tuner gebruikt). Overduidelijk: de Dampp-Chaser met Undercover heeft de piano behoed voor totale aftakeling.
Jim Kelly
Fur Elise Piano Service
Pawley's Island, SC 29585, VS
www.FurElisePIano.com

Een Steinway D In Een Openluchttent

Onlangs heb ik een reeks stemmingen gedaan voor een concertserie met een bekende musicus uit Californië en een symfonieorkest. Het festival omvatte een concertserie voor de duur van drie weken. Het festival werd gehouden in een skioord bovenop een berg en de vleugel, een Steinway D 274 cm, stond in een openluchttent. De eerste keer dat ik daar aankwam liep het mechaniek zwaar en één demper zakte niet gelijkmatig samen met de anderen naar beneden. Het vochtigheidsniveau was 60 % R.V. en de temperatuur 30 Cº Het aanbrengen van een beetje Protec aan de demper verhielp het euvel niet geheel maar het ging een beetje beter. Vanwege de concerten wilde ik geen uitgebreid mechaniekwerk gaan doen. De 2e keer dat ik daar kwam was de temperatuur meer dan 30 Cº en de vochtigheid schommelde tijdens de stemming van 61 % naar 50 % en terug naar 60 %. Inmiddels viel de demper waar het mee begon helemaal niet goed en vier of vijf anderen begonnen zwaar te lopen en de B onder de middel C ontwikkelde zich als een traag centrum van het klavier. De piano was bijna onbespeelbaar en het ergst denkbare dreigde realiteit te worden: het afgelasten van het concert. Ik had een 50 watt Dampp-Chaser ontvochtiger en een hygrostaat in mijn auto en ofschoon dit erg onorthodox was, was het enige dat ik kon bedenken de ontvochtiger en de hygrostaat boven op het pantserraam te plaatsen, de vleugel geheel te sluiten, er een verhuisdeken overheen te leggen en de warmte te laten circuleren. Nou, dat heeft het probleem opgelost! Het concert ging gewoon door en toen ik een week later arriveerde om de laatste stemming te doen was de vleugel prima, helemaal geen trage bewegende onderdelen en, geloof het of niet, de stemming was bijna exact op A=440 Hertz gebleven.
Roger Sethman, BMC, MM
Pianostemmen- en reparatie
Palmyra, VA,VS

Het Probleem Van Zwaar Lopende Hamers Opgelost

Ik heb veel klanten wier piano's wat toonhoogte betreft zeer instabiel waren maar waar na het installeren van de Piano Life Saver deze piano's geheel tot rust kwamen en het nu mogelijk is een goede stemming te leggen zonder eerst toonhoogtecorrectie toe te passen. Ik heb zelfs een klant in Cape Cod die als gevolg van hoge vochtigheid een piano met zeer zwaar lopende hamers had. Na het installeren van een extra ontvochtigingsbuis onder de klaviertafel is het probleem in ongeveer drie dagen verdwenen en niet meer teruggekomen. Vanuit verschillende invalshoeken zie ik de voordelen van het Piano Life Saver Systeem maar het grootste voordeel is het reduceren van de beweging van de zangbodem. Dit heeft een langere levensduur van de zangbodem tot gevolg en resulteert ook in een grotere stemvastheid voor mij als stemmer/technicus met blije klanten als gevolg.
Peter Place
Gecertificeerd Pianotechnicus
Scituate, MA,VS

Een Pianorestaurateur Verteld:

Ik wil de eigenaars van mijn gerestaureerde piano's gunstig stemmen met een onberispelijke stemvastheid en een lange levensduur. Daarom voeg ik aan elke restauratie-offerte ook een offerte voor een Piano Life Saver Systeem toe.
Mike Spalding, RPT
Fredonia, WI, VS

Mechaniek En Toetsen Weer Lopend Gemaakt

Ik had een klant met een Yamaha M 500, type spinetmodel, die hij enige jaren had verwaarloosd. Ik stemde, adviseerde een Dampp-Chaser Systeem en wees op de ernstig klevende toetsen en op de ontregelde afregeling met een hoop pappelende hamers door een teveel aan toetsenlucht en legde uit dat de piano na installatie een 2e stembeurt nodig had om de piano qua toonhoogte op te trekken. Hij stemde er in toe Het Systeem te laten installeren. Nou zeg, toen ik terugkwam zeiden ze, met Het Systeem pas een maand in werking, dat alles in orde was”. Ik kon mijn ogen niet geloven: het leek alsof er een andere technicus langs was geweest die het werk had gedaan. Er waren geen klevende toetsen meer en het had absoluut niet iets als een afregeling nodig. Al het pappelen was weg, geen speling in het mechaniek en alles wat nodig was, was het optrekken naar A4=440 Hertz!
Jerry Malone
Jerry Malone Pianoverzorging
Schoolcraft, MI,VS