hoe werkt het

Pianostemmers, technici en toonaangevende piano-fabrikanten bevelen het Piano Life Saver Systeem aan voor het behoud en onderhoud van uw piano's inwendige onderdelen, voor een verbeterd functioneren van het klavier en voor een stemming die langer stabiel blijft. Het Systeem houdt het vochtigheidsniveau constant door de ontvochtiger te activeren bij zeer vochtige omstandigheden en, wanneer de omgeving te droog wordt, juist vocht ín de piano te brengen door de bevochtiger te activeren.

Het Systeem is waarlijk levensreddend voor de piano, houdt het op stemming en bestrijdt droge of vochtige omstandigheden die kostbare schade aan uw piano veroorzaken. Bescherm uw investering door een klimaatbeheersingssysteem, uit het zicht, in uw piano te laten installeren. Professionele installatie is voor de garantiedekking vereist – bezoek onze Vind een installateur-pagina voor een ervaren installateur bij u in de buurt.

Wezenlijke voordelen van een Piano Ontvochtiger voor pianoverzorging, -onderhoud en stemvastheid

Afgezien van de snaren en het frame is uw piano bijna geheel van hout gemaakt. Net zoals de levende bomen, van waaruit uw piano voortkomt, zo reageert hout op klimaat en omgeving – het ademt, rekt zich uit en buigt zich. Alle musici van blaasinstrumenten zijn bekend met de effecten van vochtigheidsniveaus. Gitaristen dienen steeds hun kamhoogte en vingertechniek bij te stellen. Violisten dienen grote aandacht te schenken aan het bewaken van een constant, optimaal vochtgehalte of anders zullen ze ontdekken dat hun viool tijdens een uitvoering vrij dramatisch ontspoort!

Net zoals andere op hout gebaseerde instrumenten heeft uw piano een constant ideaal vochtgehalte tussen 40 % en 50 % R.V. nodig om toonhoogte, toonkwaliteit en aanslaggevoeligheid te behouden en blijvende schade te voorkomen.

Voorkom zwaarlopende toetsen

Zoals deuren en laden moeilijk sluiten en stroef gaan lopen, zo kunnen de toetsen van uw piano, wanneer aangeslagen, ten tijde van hoge luchtvochtigheid omlaag blijven zitten.

Voorkom een zwaarlopend en aanslagongevoelig klavier

Als u uw piano bespeelt merkt u hoe gevoelig de toetsen voor uw aanslag zijn. De manier waarop de toetsen zorgen dat de hamers tegen de pianosnaren slaan is één aspect van duizenden onderling verbonden onderdelen die, als geheel, het pianomechaniek wordt genoemd. Met hoge vochtigheidsniveaus in het pianomechaniek loopt het zwaar en lijken de toetsen aanslagongevoelig.

Voorkom kostbare en permanente schade aan kammen en zangbodem

De zangbodem is het grootste houten onderdeel uit één stuk in uw piano. Het vibreert letterlijk om zodoende het geluid dat door de snaren geproduceerd wordt te versterken. De kammen van uw piano zijn verbonden met de zangbodem en ondersteunen de snaren. Als de zangbodem vanuit de lucht rond de piano vocht absorbeert, zwelt die op en veroorzaakt een rijzende bult. Via de kam wordt dan extra spanning op de snaren gebracht. Nu is de stemming in het lagere middengedeelte en de discant te hoog.

Voorkom schade aan het stemblok

De snaren van uw piano worden strak gehouden door de stempennen in het stemblok. Als het stemblok in perioden van hoge luchtvochtigheid vocht opneemt, zwelt het op en plet het de houtvezels tegen de pen.

Op deze afbeelding werd gedurende de restauratie het stemblok (zonder stempennen) verwijderd. Door aanhoudend opzwellen en inkrimpen kan het hout niet langer zorgen voor een nauwsluitende passing om de stempennen op hun plaats te houden. 

Voorkom ernstige roestschade aan snaren en stempennen


De snaren van uw piano zijn verantwoordelijk voor het produceren van muzikale klanken. Door blootstelling aan hoge vochtigheid over een langere periode raken de snaren verroest en gecorrodeerd.

Waar roestige snaren om roestige stempennen heengedraaid zitten, vormt roestcorrosie tussen die twee een geharde eenheid. Het is dan een kwestie van tijd voordat tijdens het stemmen, als uw pianostemmer aan de pennen draait om de snaren aan te spannen, de stugge, roestige snaar bij de aanhechting afbreekt.

Deze grafiek demonstreert hoe drastisch toonhoogte kan veranderen als uw piano is blootgesteld aan schommelingen in luchtvochtigheid vanwege de omslag van het weer bij seizoenswisselingen.

Wezenlijke voordelen van een Piano Bevochtiger voor pianoverzorging, -onderhoud en stemvastheid

Stop rammelende toetsen en lawaaierig mechaniek bij lage luchtvochtigheid

Net zoals deuren en laden in droge lucht losraken zo kan het lijken dat de toetsen van uw piano, als die bespeeld worden, rammelende, klikkende of lawaaierige geluiden produceren.

Voorkom schade aan kammen en zangbodem

De zangbodem is het grootste houten onderdeel uit één stuk in uw piano. Het vibreert letterlijk om zodoende het geluid dat door de snaren geproduceerd wordt te versterken. De kammen van uw piano zijn verbonden met de zangbodem en ondersteunen de snaren.

Als de zangbodem krimpt en inzakt wordt de spanning van de snaren over de kam onvoldoende. De toonhoogte in het middengebied en de discant is nu te laag.

Met het verstrijken van de tijd, doen de voortdurende veranderingen van vochtigheidsniveaus, met het daarbij behorende krimpen en opzwellen van de zangbodem, afbreuk aan de functie van de zangbodem. Schade aan de zangbodem openbaart zich door een scheur of een barst. 

Voorkom schade aan het stemblok

Bij droogte krimpt het hout weg van de stempen en zorgt ervoor dat de pen los gaat zitten waardoor de snaar spanning verliest. Als deze cyclus maar vaak genoeg herhaald wordt zullen de houtvezels die de pen omvatten vernietigd worden en hun veerkracht verliezen.

Op deze afbeelding werd gedurende de restauratie het stemblok (zonder stempennen) verwijderd. Door aanhoudend opzwellen en inkrimpen kan het hout niet langer zorgen voor een nauwsluitende passing om de stempennen op hun plaats te houden.

Deze grafiek demonstreert hoe drastisch toonhoogte kan veranderen als uw piano is blootgesteld aan schommelingen in luchtvochtigheid vanwege de omslag van het weer bij seizoenswisselingen.