Beretninger om redning af instrumenter

Klaver Stod Udendørs

Gennem de seneste 20 år har vores firma udlejet et klaver til the Nova Scotia Choral Federation choir camp. Klaveret står på en åben scene. Blottet for elementernes rasen. Temperaturer fra 10º C om natten til 32º C om dagen og en høj luftfugtighed på 80 % +. Lejren løber hele august måned, og klaveret skal stemmes hver lørdag morgen før kl. 8 plus en times kørsel hver vej. Når jeg stemmer klaveret trækker jeg det godt 25 cent ned hver uge.
Sidste år og dette år besluttede jeg mig for at bruge et klaver med inbygget Piano Life Saver System. I dag har vi netop fået klaveret tilbage fra lejren. Det er ikke blevet stemt, siden det forlod butikken, og det står kun 1,2 cent for lavt. Systemet har sparet mig for mange tidlige lørdage morgener de seneste to år.

Wayne Walker
Pianotekniker
Nova Scotia, Canada

Systemet Holder Stemningen Uunder Oversvømmelser

I Georgia har vi på det seneste fået regn og oversvømmelser af historiske dimensioner. I nogle områder har vi fået 38 cm. på mindre end 10 timer. Ejere af klaverer og flygler ringede straks og spurgte, hvad der var sket med stemningen, og hvorfor tangenterne var så svære at spille på eller endda sad fast. Jeg forklarede, at det skyldtes alt for høj luftfugtighed. På den anden side var der knap en ændring at mærke på stemningen på de instrumenter, der havde et Piano Life Saver System indbygget, og der var ingen tangenter, der sad fast. Der kunne ikke findes på et bedre navn til produktet end ”Life Saver”, for det er præcist, hvad det er. Jeg har installeret disse systemer i over 35 år, og jeg anser det for at være den mest overkommelige og pålidelige beskyttelse, man kan give sit instrument.
James Miller
James Miller Pianos
Gillsville, GA, VS

En Overbevist Pianostemmer

Jeg er en konverteret skeptiker! Jeg har oplevet, hvordan Dampp-Chaser systemet ”kurerer” en revnet sangbund! Her er et eksempel: En af mine kunder købte et Steinway B flygel fra en kendt pianist og fik det sat i stand fra A til Z. Han behandler flyglet, som var det en helligdom (han er også professor på Julliard). Et år efter han fik flyglet (med ny sangbund) hjem, opstod der en meget tynd, men tydelig revne i sangbunden på grund af lav luftfugtighed.

For at løse problemet hævede vi luftfugtigheden i rummet fra 10 % til 35-40 % samt installerede et Piano Life Saver System. Ikke kun forsvandt revnen; den kom aldrig igen og er nu kun et fjernt minde, som vi ikke engang taler om længere. Jeg blev naturligvis overbevist øjeblikkeligt, og siden har jeg brugt denne form for behandling af sangbunden både præventivt og som en løsning på allerede opståede problemer.
Oscar Marin
Professionel koncertstemning,
Studieindspilninger & Produktion, New York, NY

Flygel Flyttet Fra Arizona Til Kysten

Denne anekdote handler om et Baldwin M flygel, som blev flyttet til Pawleys Island, South Carolina efter at have stået i Arizona, siden det var nyt. Jeg fortalte ejerne, at de skulle få installeret et Dampp-Chaser system fra dag ét pga. de store forskelle i klimaet i Arizona og SC. Jeg sendte dem et skriftligt tilbud, men hørte først fra dem efter et halvt år. Da de endelig ringede til mig i marts 2007, kunne jeg knapt tro, hvad jeg så. I diskanten var stemmenaglerne næsten blevet trukket ud af stemmestokken, og strengene sad løst på naglerne. I bassen var stemningen så slem, at når man spillede opad fra subkontra A, blev tonerne lavere og lavere. Der var også kommet en revne i sangbunden.

Jeg installerede et Dampp-Chaser system med Undercover, slog stemmenaglerne ned i korrekt højde og trak instrumentet op i korrekt tonehøjde. Systemet har udført drastiske forbedringer: stemmenaglerne sidder fast, basstrengene er stabile og holder tonehøjde, tangenter og mekanik kører frit, og revnen i sangbunden har lukket sig. Ved mit besøg i juli 2009 var tonehøjden meget tæt på 440 Hz. Der er ingen tvivl om, at Dampp-Chaser systemet med Undercover reddede flyglet tilbage på sikker grund.
Jim Kelly
Fur Elise Piano Service
Pawley's Island, SC 29585, VS

www.FurElisePIano.com

Steinway D I Telt

For nylig fik jeg til opgave at stemme til en serie koncerter med en kendt californisk pianist og et symfoniorkester. Koncerterne var spredt ud over en periode på tre uger, og de udfoldede sig på et skisportssted på toppen af et bjerg – i et telt. Første gang jeg kom derop, føltes mekanikken i flyglet træg og en af dæmperne bevægede sig ikke frit. Luftfugtigheden lå på 60 % og temperaturen var 29º C. En smule smørremiddel hjalp lidt på dæmperen, men det var ikke muligt at lave omfattende mekanikarbejde. Anden gang jeg kom derop for at stemme, var temperaturen 30º C og luftfugtigheden svingede mellem 53 og 61 %. På dette tidspunkt fungerede den oprindelige tvivlsomme dæmper samt fire eller fem andre ikke ordentligt, og musikerne var ved at gå i panik. Man kunne næsten ikke spille på flyglet, og der var en risiko for, at koncerten måtte aflyses.

Jeg havde en Dampp-Chaser affugter og en styreenhed liggende i min bil, og selvom det var en noget uortodoks handling, var det eneste jeg kunne komme i tanke om at lægge affugteren på jernrammen, lukke flyglet helt, dække det til med tæpper og lade den varme luft cirkulere. Det løste problemet og koncerten blev afviklet. Da jeg senere på ugen skulle udføre den sidste stemning, var der ingen problemer med flyglet og, tro det eller ej, stemningen stod næste præcist, som jeg havde efterladt den.
Roger Sethman, BMC, MM
Pianostemning og -reparation
Palmyra, VA

Problem Med Træge Hamre Løst

Jeg har mange kunder, hvis instrumenter er meget ustabile hvad stemning angår. Efter at have installeret Piano Life Saver Systemet falder de dog altid til ro, og det er muligt at udføre en god stemning uden at skulle stemme instrumenterne igennem to gange.

Jeg havde endda en kunde på Cape Cod, hvis flygel havde meget træge hamre pga. høj luftfugtighed, men ved at installere en ekstra affugter under klaviaturbunden forsvandt problemet på tre dage, og det er aldrig dukket op igen. Der er mange gode grunde til at få installeret et Dampp-Chaser system, men for mig at se er den vigtigste effekt er, at sangbunden bliver stabiliseret, så skader undgås og stemmestabiliteten bliver øget markant.
Peter Place
Certificeret Pianotekniker
Scituate, MA

Fra En Instrumentmager

Jeg ønsker, at mine istandsatte klaverer og flygler skal være til maksimal glæde for deres ejere gennem god stemmeholdbarhed og lange liv. Derfor inkluderer jeg altid et tilbud på Piano Life Saver Systemet, når jeg tilbyder istandsættelser.
Mike Spalding, RPT
Fredonia, WI

Mekanik Og Tangenter Virkede Igen

Jeg havde en kunde med et Yamaha M500, som ikke var blevet efterset gennem nogle år. Jeg stemte det, anbefalede et Dampp-Chaser System og påpegede, at tangenterne sad fast, og mekanikken var ude af regulering, hvilket f.eks. medførte en masse ”dobbelte anslag” pga. træghed i mekanikken. Instrumentet skulle stemmes igennem en gang til efter installationen af systemet. Han besluttede sig for at få det installeret. Da jeg kom tilbage, efter at systemet havde kørt i en måneds tid, sagde de, at nu virkede alting fint. Jeg kunne knapt tro mine øjne. Det var som om, en anden tekniker havde arbejdet på instrumentet. Tangenterne kørte frit, og der var overhovedet ikke brug for regulering af mekanikken. Alle de dobbelte anslag var forsvundet, og jeg behøvede kun at stemme instrumentet igennem igen.
Jerry Malone
Jerry Malone Piano Ministries
Schoolcraft, MI

Gammelt Klaver Genoplivet

For to år siden ønskede en af mine kunder at få installeret et Dampp-Chaser system i hendes pianino. Hun havde spillet på det i sit barndomshjem, og hendes 11-årige datter spillede nu på det. Jeg havde anbefalet, at de kiggede sig om efter et andet klaver, da dette havde svært ved at holde stemning, havde meget løse stemmenagler og en revnet sangbund. Det var klar til udskiftning.

Datteren var meget glad for det gamle klaver og var ulykkelig ved tanken om, at hun skulle af med det. Derfor bad moderen mig flere gange om at installere et Dampp-Chaser system i det. Til sidst gav jeg mig, men jeg advarede om, at systemet måske ikke ville kunne redde klaveret. Seks måneder efter at have installeret systemet var forskellen utrolig! Ikke kun stemte klaveret bedre, end jeg nogensinde havde kunnet få det til, men revnen i sangbunden var også forsvundet. Her, to år efter, er jeg stadig tilfreds med forbedringerne i klaveret. For mig var det en øjenåbner i forhold til, at klaverer og flygler i alle aldre kan drage fordel af Dampp-Chaser systemet.
Sue Armstrong, RPT
New Milford, CT